ZZP uurtarief bepalen

U hebt besloten een bedrijf te starten, maar er zijn veel zaken waar u nog niet helemaal uit bent. Zo kunt u zich afvragen hoe u uw uurtarief kunt bepalen. Als uw uurtarief (te) laag is, kunt u uw rekeningen niet betalen. Als uw uurtarief daarentegen (te) hoog is gaan de opdrachten naar uw concurrent.

 
Hoe bepaalt u eigenlijk het uurtarief? In dit bericht geven wij u een aantal aandachtspunten.

Eenvoudige manier om uw ZZP uurtarief te berekenen

Inkomen – netto salaris

Allereerst is het van belang om vast te stellen hoeveel u per maand of per jaar wilt overhouden.

Kosten

Daarnaast is het erg belangrijk om te weten welke kosten u (per jaar) maakt. De grootste bedragen zitten zeer waarschijnlijk in afschrijving, administratie, bedrijfsauto, inventaris, rente en verzekeringen.

Omzet / aantal werkuren = uurtarief

Als u uw jaar-inkomen + jaarlijkse kosten bij elkaar optelt, heeft u de jaar-omzet die u minimaal moet halen. Als u deze kosten vervolgens deelt door het aantal uren wat u werkt, heeft u uw uurtarief.

 
Urenregistratie zzp jaar gratis

 

Extra tips om ZZP uurtarief te berekenen

Naast de eenvoudige manier, is het ook goed om te kijken wat de concurrentie doet. Hierbij een aantal extra tips.

Wat rekent de concurrent?

Het is goed om te weten wat gangbare uurtarieven voor bepaalde opdrachten / klussen zijn. Er zijn verschillende websites waar u een overzicht ziet van uurtarieven in bepaalde branches. Bekijk de loonwijzer. En er zijn ook calculators waarmee u uw ZZP uurtarief kunt berekenen. Bereken het zelf.

Expertise

Bent u een expert in uw vakgebied of biedt u net wat extra’s ten opzichte van uw concurrent? Dan is het gerechtvaardigd om een hoger uurtarief te rekenen.

Flexibel uurtarief

U bent niet verplicht om altijd hetzelfde uurtarief te rekenen. U kunt het uurtarief afstemmen op uw opdrachtgever. Een groot bedrijf heeft over het algemeen meer te besteden dan een kleine onderneming. Ook kunt u uurtarief afstemmen op de duur van de opdracht. Als u weet dat de opdracht vrij lang is, kunt u waarschijnlijk een iets lager uurtarief rekenen.

Onderhandelen?

Het is goed om bij het bepalen van uw ZZP uurtarief een marge in te bouwen zodat er ruimte is voor onderhandelen. Er zijn altijd partijen die het proberen. Ja, we zijn allemaal Nederlanders. Als u een marge inbouwt, kunt u met een goed gevoel de onderhandeling aangaan.
 

Urenregistratie zzp jaar gratis

Reageren niet mogelijk.

 
X

Eenvoudig en snel proberen

Ervaar Offective voorraadbeheer zelf met een proefaccount van 30 dagen. Na registratie ontvangt u direct een e-mail met de logingegevens. Dit is geheel vrijblijvend en uw account wordt niet automatisch verlengt.

Koppel bestaande administratie
Aanmelden